مغز پسته فندقی فله یکی از محبوب ترین آجیل های درختی در جهان است.
با توجه به ارزش غذایی بالای آن، پسته خرد شده یک محصول آجیلی مهم است که به صورت خام، بو داده و شور مصرف می شود.
پسته در کشورهایی با آب و هوای گرم و خشک مانند ایران، ایالات متحده، ترکیه، ایتالیا و سوریه که تولیدکنندگان و صادرکنندگان عمده پسته در جهان هستند به خوبی رشد می کند.
پسته عمدتاً به عنوان آجیل شور سرو می شود. درصد زیادی از پسته در پوسته برای غذای میان وعده به بازار عرضه می شود.
برای فرآوری از آجیل پر شده و شکافته نشده استفاده می شود (کاشانی نژاد و همکاران، 1386). مغز پسته حاوی 25 درصد پروتئین (عمدتا اسیدهای آمینه ضروری)، 16 درصد کربوهیدرات (عمدتا ساکارز) و 55 درصد روغن است.
یک وعده یک اونس پسته حاوی بیش از 10 درصد از ارزش روزانه فیبر رژیمی، ویتامین B-6، تیامین، منیزیم، فسفر و مس است.
پسته ها از نظر شکافتگی به سه دسته تقسیم می شوند: دوشاخه، نیمه شکافته، غیر شکافته. پسته دوشاخه انتخاب شده برای تولید است.
نیمه شکافته و غیر تقسیم شده به دلیل بی کیفیتی از هم جدا می شوند.
در صورتی که پوسته استخوانی پسته در امتداد شکاف یا تورم طولی ترک نخورده و یا شکاف بیشتر از شاخص به ضخامت 4/0 و طول 6 میلی متر ایجاد شود، پسته غیر شکافته در نظر گرفته می شود.
پسته ای که حاوی ترک پوسته بود، یک شکاف فرضی در نظر گرفته شد. پسته نیمه شکافته، پسته ای با ترک کمتر از 2 میلی متر بود.
فرآوری پس از برداشت برای کیفیت مغز پسته بسیار مهم است. پسته های پوسته بسته به صورت دستی تقسیم می شوند که عملیات بسیار کند، دشوار، غیربهداشتی و کارگر فشرده است.
بررسیهایی که در استان کرمان، اصلیترین منطقه تولید پسته در ایران انجام شد، نشان داد که حدود 31 درصد از پستهها با پوسته بسته بودند.
پسته های پوست بسته ایالات متحده 20.6 درصد از کل عملکرد را تشکیل می دهند.